Natisni to stran

Stara Sava

Na sotočje Save Dolinke in hudournika Ukova je leglo središče Jesenic, ki danes sanja stare sanje in diha z bogato železarsko tradicijo.

V tem okolju so na relativno majhni površini ohranjeni bistveni elementi fužinarskega naselja: graščina, cerkev, delavska stanovanjska hiša, plavž s pomožnimi obrati, rake in mlin. Povezani so v smiselno celoto, ki je namenjena muzejski, kulturni in turistični dejavnosti.

Trg, ki s preurejeno podobo postaja nov prostor za družabne prireditve, nezadržno privablja Jeseničane in okoliške prebivalce. Tam se srečujejo znanci in prijatelji, tam se čas kdaj pa kdaj kar ustavi …

Je osrednji del mesta Jesenice, ki je nastal na sotočju Save in hudournika Ukova. Odlikuje ga izjemno bogata železarska tradicija, ki je vidna skoraj na vsakem koraku. Jedro naselja na Stari Savi so predstavljali fužinski objekti, od katerih so se danes ohranili: Bucelleni - Ruardova graščina, cerkev Marijinega nebovzetja, delavska stanovanjska stavba "kasarna", ostanki plavža in pudlovke, že obnovljen plavški dimnik, mlin ter del betonskih vodnih rak. Kompleks je zaščiten kot tehniški spomenik.

 

Vsi objekti so se ohranili na relativno majhni površini in so povezani v smiselno celoto, ki je namenjena muzejski, kulturni in turistični dejavnosti.

Povezuje jih trg, ki s preurejeno podobo postajo novo središče družabnih prireditev na Jesenicah, mesto zbiranj in srečevanj.

Več: www.gmj.si

Mediji

Sejem bil je živ - tradicija rokodelstva zgodovinskih mest