Skok na osrednjo vsebino

Soteska - ferata Dobršnik

Soteska - ferata Dobršnik Foto: Miro Podgoršek

Na Hrušici je za vse ljubitelje plezanja odprta ferata Dobršnik. Ferata je postavljena v samotni divji grapi neokrnjene narave, ki se nad Hrušico vzpenja proti Karavankam. Celotna grapa je bila dolgo časa neprehodna. Krasi jo sedem slapov. Številni tolmuni in korita naredijo pot še bolj zanimivo. Lahkoten izlet nam bo vzel približno 2 uri Struga potoka Dobršnik meji občini Kranjska Gora in Jesenice. Postavitev ferate je skupni projekt obeh občin.

Lastnosti

Višina 270 m, dolžina poti 1000 m, južna orientiranost stene.

Dostop 20 min, plezanje 1 h 15 min, sestop 30 min.

Ferata je srednje zahtevna. Izmenično se menjavajo lažji in težji odseki, priporočena je večja mera previdnosti. Ocenjena je s težavnostjo B (proti vrhu tudi C).

Pomembno

Obvezna uporaba ustrezne opreme: primerna obutev, obleka, čelada in samovarovalni pas.

Vstop na plezalno pot je prepovedan neizkušenim in mladoletnim brez spremstva polnoletne osebe. Ne vstopajte v primeru neviht, snega ali ponoči. Nevarnost poplav! Za sestop nikoli ne uporabljajte plezalne poti. Sestopajte po označeni gozdni poti.

Zavarovana pot je od 31. oktobra do 1. aprila ZAPRTA

Izposoja opreme

Varovalni komplet (čelada + samovarovalni pas) si lahko izposodite v piceriji Trucker na Hrušici v neposredni bližini parkirišča. Cena najema kompleta je 15€.

Dostop do izhodišča

Iz avtoceste proti predoru Karavanke izberemo zadnji izvoz Hrušica. Ob izvozu zavijemo desno proti Jesenicam in po cca 500m vožnje v krožišču, zavijemo na levo v klanec. Na vrhu klanca zavijemo po prednostni cesti levo. Po 200m vožnje pred avtobusno postajo na desni strani opazimo obvestilno tablo »Parkirišče ferata Dobršnik«. Avto parkiramo na označenem parkirnem mestu.

S parkirišča za stanovanjskim blokom sledimo rumenim usmerjevalnim tablam »ferata Dobršnik«. Pot nas vodi naravnost v klanec skozi desni ovinek. Na vrhu klanca izberemo cesto, ki vodi levo med hiše in po 50m pred potokom za zadnjo hišo na desni zavijemo po kolovozni poti v gozd. V gozdu se pri razpotju držimo spodnje - leve poti, ki pelje ob potoku. Pot v soteski struge Dobršnik je označena z rdečo puščico. Stezica večkrat prečka strugo, na nekaterih mestih je slabše uhojena. Vstop v ferato je pri informativni tabli »Soteska - ferata Dobršnik«. Od izhodišča do vstopa v ferato potrebujemo 20 minut.

Sestop

Iz soteske vodi speljana stezica. Ko pridemo do gozdne poti, ki se vzpenja proti Rogarjevem rovtu, zavijemo desno nazaj v dolino. Po označeni poti pridemo nazaj na izhodiščno mesto. Povratek v dolino nam bo vzel 30 minut.

Video predstavitev:

Opis soteske Dobršnik, Hribi.net:

Vir: spletna stran ZŠJ.

Mediji

https://youtube.com/watch?v=3qjrlI7lKIo

Galerija slik

* URADNE URE

 • Januar, februar, marec, april, oktober, november, december
 • ponedeljek–petek:
  8.00–12.30 in 13.00–16.00
 • sobota, nedelja: zaprto
 • Maj, junij, september
 • ponedeljek–petek:
  8.00–12.30 in 13.00–16.00
 • sobota:
  10.00–12.30 in 13.00–16.00
 • Julij, avgust
 • ponedeljek–petek:
  9.00–12.30 in 13.00–19.00
 • sobota:
  10.00–12.30 in 13.00–16.00

Uredniki