Skok na osrednjo vsebino

Spomini starih Jesenic

7. Škafarjevo korito

CHAPTER 7: Škafar Trough

Video sekcija: 10:42 - 7. POGLAVJE: Škafarjevo korito

Na Murovi danes stojita samo še Višnarjevo in obnovljeno Škafarjevo korito. Včasih jih je bilo pet, in sicer še: Smukovo (na začetku Murove), korito na klancu, znano tudi kot Mlinarjevo (na sredi naselja), ter Svedrarjevo, ki je stalo nižje, zraven Kosove graščine, a ga še prištevamo med korita starih Jesenic.

Marjan Židanek: Škafarjevo korito (vir: fototeka GMJ)

Večinoma še lesena Škafarjeva hiša okrog prve svetovne vojne (vir: fototeka GMJ)

V neposredni bližini stoji hiša z imenom »Pr' Škafar«, kjer so nekdaj izdelovali škafe, »putrhe« (lesene posode za spravljanje ulovljenih rib) ter različne vrste cokel – za pastirje, rudarje in druge.

Coklarji z Murove v Plavškem rovtu 1935 (vir: fototeka GMJ)

Murovški coklarji so leta 1934 ustanovili društvo »Cokelburg«. Člani so ob vpisu dobili miniaturne coklice, ki so jih kot spominek izdelovali pri Višnarjevih. Bile so rdeče, modro obrobljene in z motivi majhnih belih rožic. Člani društva so se redno srečevali. Kdor na srečanjih coklic ni imel pri sebi, je plačal kazen (20 par in več). V lepi leseni šatulji na ključ se je največ denarja nabralo ob nedeljah, ker so običajna oblačila vsi zamenjali za »mašna« in coklice pozabili vzeti s seboj. S tako zbranim denarjem so potem organizirali kakšen izlet ali šli na gasilsko veselico.

Večje družabno srečanje s pohodom je bilo na kmetiji Zakamnik v Plavškem Rovtu, ki so ga organizirali predsednik Anton Žerjav, tajnik Franc Rupnik in blagajnik Feliks Legan. Spredaj je Janez Pogačar »Škafarjev« nosil klubski znak: velike izrezljane planšarske cokle na drogu, z napisom »Klub murovških coklarjev, ustanovljen leta 1934«.

Domačije ob Škafarjevem koritu (vir: fototeka GMJ)

Prebivalci Murove so se skozi čas ukvarjali z različnimi dejavnostmi in obrtmi in s tem poskrbeli za lastno preživetje ter razvoj naselja, nekateri pa so s svojim delom ime Murove ponesli tudi v svet. Poleg omenjenega lesnega spominkarstva in coklarstva velja izpostaviti tudi znanega inovatorja in pionirja v elektrotehniki Jožeta Markeša, dolgo let je bilo uspešno mizarstvo pri Mokern, pa krovstvo pri Cimpermanu. Na različnih lokacijah so za gostinsko ponudbo skrbeli krčmarji, imeli so tudi zidarje in kovače. Več generacij iz hiše pri Mlinarju je delalo v mlinu ob potoku Jesenica, kjer so mleli bel kamen iz Žerjavca za pridobivanje gipsa (mavec), po prenovi mlina pa so mleli žito. Čeprav tukaj niso našteti vsi, pa so vsi zaslužni za rast in povezanost sosedov v skupnost, ki zna stopiti skupaj, si pomagati, se zabavati in … preživeti.

Po Murovi stoji le še nekaj hiš, ki so ohranile obliko in podobo, kot so jo imele včasih. Kljub temu pa so mnoge do danes obdržale svoje staro hišno ime, to je, kako se je pri hiši včasih reklo. Med temi nekatera razkrivajo poklic ali status gospodarja, druga lego ali funkcijo stavbe … Prav vsa pa dodajo svoj del pri ohranjanju spominov na stare Jesenice.


Viri:

 1. »Kako so na Murovi včasih živeli?« (Ljudska univerza Jesenice, 2010)
 2. »Ta stare Jesenice ali Murova in Plavž« (Zdenka Torkar Tahir, Gornjesavski muzej Jesenice, 2010)
 3. Občinska knjižnica Jesenice – Zapuščina Cirila Pračka
 4. Ustno domačini: družina Čufer, Janez Pšenica, Avgust Mencinger, Jože Mencinger, Janez Višnar ml., Anton Ravnikar, Dušan Hafner, Marija Markeš, Zvonka Petrovič

 

  

Kolofon:

Projekt: Spomini starih Jesenic
Financiranje: Občina Jesenice
Izvedba: Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, Gornjesavski muzej Jesenice


Lektura in prevod: TellUs, Maja Davis s.p.
Oblikovanje in obdelava fotografij: Jamaja, Maja Rostohar s.p.
Jesenice, 2020

Prebrano 278 krat

Mediji

youtu.be/oBfZdiEFUkc

* URADNE URE

 • Januar, februar, marec, april, oktober, november
 • ponedeljek–petek:
  8.00–12.30 in 13.00–16.00
 • sobota, nedelja: zaprto
 • Maj, junij, september, december
 • ponedeljek–petek:
  8.00–12.30 in 13.00–16.00
 • sobota:
  10.00–12.30 in 13.00–16.00
 • Julij, avgust
 • ponedeljek–petek:
  9.00–12.30 in 13.00–19.00
 • sobota:
  10.00–12.30 in 13.00–16.00

Uredniki