Skok na osrednjo vsebino

Uvod – povabilo

Jesenice so pravi raj za kolesarje, saj vam ponujajo kolesarske poti različnih težavnosti, primernih za družine, rekreativce ali zahtevnejše kolesarje. Lahko se podate po sivih asfaltnih cestah po mestu, se dvignete na makadamska pobočja Karavank ali izberete pravo gorsko-kolesarsko turo. Vabljeni z nami na kolo, za zdravo telo in čisto nebo!

Zasnova kolesarskih izletov

Kolesarski izleti po občini Jesenice so zasnovani kot krožne ture in načrtovani za različne zahteve, od družinskega do rekreativnega in nenazadnje zahtevnejšega gorskega kolesarjenja. Vsak izlet je zaradi panoramskih razgledov in posameznih znamenitosti ob poti raznolik in zanimiv na svoj način, poleg tega pa ponuja tudi gostinsko ponudbo.

Za vsako opisano turo so določeni kriteriji za ocenjevanje težavnosti, panorame in kondicije. Pri ocenjevanju težavnosti se upošteva dolžina ture, višinska razlika, čas vožnje, zahtevnost vzponov in spustov ter teren, po katerem se kolesari. Panorama je ocenjena na podlagi vizualnega doživljanja in razgledov ob poti, ocena kondicije pa s stališča povprečnega rekreativnega kolesarja in napora, ki ga je treba vložiti, da se posamezen izlet prekolesari. Ocena težavnosti orientacije je podana zato, ker so lahko izleti zaradi pomanjkljive usmerjevalne signalizacije ob poti, brezpotij ter številnih križišč in odcepov orientacijsko različno zahtevni. Pri opisih in oznakah z * pomeni ena * nezahtevno, ***** pa zelo zahtevno. Asfaltna trasa je označen s polno črto, makadamske poti pa z črtkano črto.

Kolesarske povezave na območju Jesenic so označene z enotnimi rdečimi znaki za kolesarske povezave, gorske kolesarske poti pa z modrimi smerokazi in z markacijami za turno kolesarsko pot.

Pravila obnašanja kolesarjev v naravnem okolju

 1. Vaše kolo naj bo redno vzdrževano in tehnično brezhibno. Uporabljajte ustrezno opremo.
 2. Upoštevajte prometno signalizacijo. Vožnja po zavarovanih območjih ter travnikih in smučarskih progah je strogo prepovedana! Spoštujte zasebno lastnino.
 3. Spoštujte naravo. Ne plašite živali, ne povzročajte hrupa in smeti odnesite v dolino.
 4. Bodite vidni in previdni.
 5. Spoštujte druge udeležence v prometu in lastnike zemljišč. Ne vozite pod vplivom opojnih substanc.
 6. Če vozite v skupini kolesarjev, vozite drug za drugim.
 7. Vse poti uporabljate na lastno odgovornost.
 8. Poskrbite za varnost, upoštevajte lastnosti svoje opreme in tudi lastne sposobnosti.
 9. V primeru nesreče pokličite 112.

Vsebina predlaganih kolesarskih izletov je informativnega značaja. Občina Jesenice ne organizira nobenih predstavljenih dejavnosti in ne odgovarja za morebitne poškodbe. Vsakršno udejstvovanje je na lastno odgovornost. V primeru neizkušenosti se poslužite usposobljenih vodniških služb.

PUBLIKACIJA

* URADNE URE

 • Januar, februar, marec, april, oktober, november
 • ponedeljek–petek:
  8.00–12.30 in 13.00–16.00
 • sobota, nedelja: zaprto
 • Maj, junij, september, december
 • ponedeljek–petek:
  8.00–12.30 in 13.00–16.00
 • sobota:
  10.00–12.30 in 13.00–16.00
 • Julij, avgust
 • ponedeljek–petek:
  9.00–12.30 in 13.00–19.00
 • sobota:
  10.00–12.30 in 13.00–16.00

Uredniki