Vodeni izleti

V kraju in okolici je veliko naravnih in kulturnih znamenitosti, vrednih ogleda. Nekaj namigov podajamo na tej strani, veliko več pa vam pripravimo v našem Turistično informacijskem centru na Jesenicah, kjer bomo upoštevali tako želje posameznika kot zahteve celotne zaključene skupine.

Pokličite nas na 04 58 63 178 ali na pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Sprehodite se skozi naše Jesenice in okolico in odkrijte čudovite kotičke kar iz vašega udobnega naslonjača...

 

Oglejte si tri gorenjske elektrarne, ki ponazarjajo zgodovino izkoriščanja vodne energije od začetka prejšnjega stoletja. Izlet se prične z ogledom akumulacijskega jezu Hidroelektrarne Moste, sledi sprehod v osrčje največje gorenjske elektrarne, ki jo boste lahko opazovali med obratovanjem. Neposredno ob njej si boste ogledali še hidroelektrarno Završnica, ki je kot najstarejša elektrarna dežele Kranjske pridobila status spomenika tehniške kulture. Pot vas nato vodi do še starejše hidroelektrarne Javorniški Rovt. Poučni ogled bo nagrajen s kosilom v nekdanji upravni stavbi barona Žige Zoisa ter z ogledom Zoisovega parka. Izlet se zaključi s postankom ob vodni turbini, ki je bila v času postavitve s skoraj desetimi metri premera in 90 tonami teže največja na svetu.
Naša prva postaja je nekdanje fužinarsko naselje – Stara Sava, kjer so v Bucelleni – Ruardovi graščini na ogled paleontološka, rudarska in železarska zbirka. V sklopu naselja sta tudi jezuitska cerkev Marijinega vnebovzetja ter delavska stavba Kasarna, kjer si bomo ogledali etnološko zbirko. Po ogledu zaščitenega muzejskega območja, se bomo odpeljali v vasico Planina pod Golico, ki prav posebno zaživi v mesecu maju, saj poljane pod Golico preplavijo narcise ali ključavnice, kot jim pravijo domačini. Le kdo ne pozna najbolj predvajane narodno-zabavne viže Golica, ki je svojo moč našla prav tu? Sprehodili se bomo do Savskih jam, nekdaj najbogatejšega nahajališča železove rude daleč naokoli. Po ogledu Savskih jam bo sledila malica na Kmečkem turizmu Betel. Po okrepčilu bo sledil še zadnji sprehod do središča vasi, kjer si bomo ogledali cerkev sv. Križa, Alpe v malem, ki jih je postavil domačin, rezbar in slikar. Na koncu sledi še ogled Štefelinove hiše, stare tipične hiše s črno kuhinjo, kjer boste začutili pristno domačnost Rovtarjev in kjer bo tudi priložnost za nakup spominkov.
Narava se v apnenčastem svetu dostikrat poigra s kamnino, iz katere izkleše čudovite, skrivnostne oblike, ki jih ljudje radi povežejo z legendami. Tak primer je Poljanska Baba, grajska gospodična, ki je po legendi okamnela zaradi svoje krutosti. Na ogled te, pa tudi drugih zanimivosti Mežakle, visoke planote na robu Triglavskega narodnega parka, vabimo prijatelje narave, ki jim hoja ni odveč. Pohod začnite v vasici Kočna, ki leži med Bledom in Jesenicami. Že v pol ure boste prispeli do okamnele gospe, kakih osem metrov visokega skalnega osamelca, še prej pa boste v neposredni bližini naleteli na Jamnikov spodmol, sredogorsko mezolitsko najdišče, ki priča o pradavni naseljenosti teh krajev. Pot vas bo nato vodila do roba Mežakle ob Planskem vrhu, ki nudi čudovit razgled na Savsko dolino. Le malo naprej boste zagledali naslednjo zanimivost: naravni kamnit most. Na povratku si lahko ogledate še Snežno jamo, kratek počitek pa si privoščite na prijetni planini Obranca ob stari lipi. Po kratkem spustu v dolino lahko izlet zaključite s kosilom v gostilni na Poljanah.
Spoznajte mesto, katerega zgodovina je zaznamovana z rudarstvom in železarstvom. Na Jesenicah vas bomo odpeljali na Staro Savo, kjer je staro fužinarsko in stanovanjsko naselje, ki je mestu nekoč dajalo utrip. Jedro naselja je Bucelleni Ruardova graščina, v kateri si boste ogledali zbirke Gornjesavskega muzeja, ki ponazarjajo zgodovino kraja. V Kasarni si boste ogledali prikaz bivalne kulture delavcev in način življenja v začetku 20. stoletja. Sledil bo ogled Murove, najstarejšega dela Jesenic. Po sprehodu skozi zgodovino boste poizkusili, s kakšnimi jedmi so se včasih krepčali prebivalci Jesenic, nato pa se boste odpeljali še do Peltonovega kolesa, ki je bil v času postavitve s skoraj desetimi metri premera in 90 tonami teže največji na svetu.
Vrnimo se v terciar, v čas, ko je pred 45–50 milijoni let na območje današnjih Jesenic vdiralo Panonsko morje. Izlet bomo pričeli v Gornjesavskem muzeju, v katerem si bomo ogledali bogato zbirko fosilnih najdb iz tega obdobja, nabranih na pobočjih Karavank, ki jih nameravamo obiskati. Pot bomo nadaljevali do doma na Pristavi, nekoč upravne stavbe barona Žige Zoisa. Tam se bomo okrepčali, nato pa se bomo v spremstvu vodnika odpravili do paleontološkega nahajališča v dolino Lepene (ura in pol hoje). Tu boste lahko v naravi videli fosile polžev, školjk, morskih lilij in rastlin, poleg teh pa še ostanke starodavnih pražilnih peči, saj so tod ljudje že v pradavnini pridelovali jeklo. Ob povratku se bomo sprehodili skozi Zoisov park do Pristave, kjer nas bo čakalo kosilo.
Oglejte si mesto, ki je slovelo po težki industriji, danes pa se želi predstaviti kot mesto, ki združuje staro z novim, znanje s tradicijo. Odpeljali vas bomo na Staro Savo, predel Jesenic, kjer je staro fužinarsko in stanovanjsko naselje, ki je mestu nekoč dajalo utrip. V veliki delavski stanovanjski stavbi iz 18. stoletja si bomo ogledali multivizijo o železarski zgodovini Jesenic ter pot nadaljevali preko najstarejšega mostu do športne dvorane, kjer se kalijo aktualni državni prvaki v hokeju na ledu. Pot nas bo nato vodila do Spominskega parka na Plavžu, ki je posvečen padlim v prvi svetovni vojni in je prava zelena oaza sredi Jesenic. Ogledali si boste še Kosovo graščino in Murovo, najstarejše naselje Jesenic. Sprehodili se bomo po Razgledni poti, kjer boste imeli Jesenice kot na dlani in zaključili izlet s postankom na Trgu Toneta Čufarja, priljubljenim zbirališčem Jeseničanov.
Naša prva postaja je nekdanje fužinarsko naselje – Stara Sava, kjer so v Bucelleni – Ruardovi graščini na ogled paleontološka, rudarska in železarska zbirka. V sklopu naselja sta tudi jezuitska cerkev Marijinega vnebovzetja ter delavska stavba Kasarna, kjer si bomo ogledali etnološko zbirko. Po ogledu zaščitenega muzejskega območja se bomo odpeljali proti Javorniškemu Rovtu, kjer nas bo pot popeljala do doma Pristava, nekdanje srednjeveške stavbe z vklesano letnico 1647 in rezidence barona in botanika Karla Zoisa, ki je na pobočju Karavank odkril Zoisovo vijolico in zvončnico. Ob stari rudarski stavbi je uredil botanični vrt s tremi umetnimi jezerci, ki si ga bomo tudi ogledali. Poleg botaničnega vrta vas bodo v mesecu maju pritegnile bele poljane narcis. Sproščanje v naravi bomo končali z malico v domu Pristava. Po okrepčilu se bomo odpravili do doma Trilobit, kjer je ob domu na ogled tretja najstarejša hidrocentrala v Sloveniji z edinstvenim sistemom vodnih zajetij v Evropi.

URADNE URE

  • Maj, junij, september, december
  • ponedeljek – petek 08.00 - 16.00
  • sobote 10.00 – 16.00
  • Julij, avgust
  • ponedeljek – petek 09.00 – 19.00
  • sobote 10.00 – 16.00
  • Oktober, november, januar, februar, marec, april
  • ponedeljek – petek 08.00 - 16.00
  • Sobote, nedelje zaprto